ВРЪЗКИ

неделя, 30 септември 2012 г.

Второ издание на “Зверино 4×4 Екстрийм”

Второ издание на “Зверино 4×4 Екстрийм”:
За втора поредна година Клуб Газ-69 и приятели имат удоволствието да поканят всички желаещи на любителско състезание “Зверино 4х4 Екстрийм”. Състезанието е тип “Траял” и ще се състои на 6 октомври в с. Зверино, община Мездра.
Дължината на трасето е около 2 км и ще се преминава средно за 15 – 20 мин.
Според правилника на състезанието, участие в състезанието могат да вземат всички високопроходими автомобили с две оси и маса до 3 т, оборудвани с предпазни колани и пожарогасител.
Състезанието се провежда по затворено трасе с препятствия и екстремни зони. Участниците ще бъдат разделени в два класа - Хоби (гуми до 82 см/32“ включително) и Експерт - гуми над 82см.
Право на участие имат всички заплатили таксата за участие. Няма да се допускат употребилите алкохол или упойващи вещества. До старт се допускат само автомобили отговарящи на изискванията – да имат предпазни колани и здраво закрепено оборудване, както и залепени номера и стикери на спонсорите. Всички екипажи задължително трябва да носят каски. Състезателите нямат право да ползват вериги. Водачите ще могат да имат и помощник (навигатор), който да ги насочва през терена.  Участието на лица под 18 г. става след писменото съгласие на техен родител (настойник).
Участниците ще теглят томбола със стартови номера и стартират по реда на номерата. Екипаж, който не се е явил до 5 мин. след повикване на стартовата линия се дисквалифицира.
Екипажите стартират с еднакъв брой точки. По време на преминаването на трасето за всяка грешка съдиите отнемат контролни точки. По желание на състезателите те могат да преминат през екстремните зони, което им носи допълнителни точки. Състезателите могат да ползват лебедки, крикове, пътеки и т.н., но те трябва да са част от оборудването на автомобила, т.е. да са преминали стартовата и финалната линия с него. Не се допуска внасянето на помощни средства отвън. Навигаторът има право да се движи пеша по трасето и да помага на пилота. Пилотът и навигаторът трябва да пресекат стартовата и финалната линия седнали вътре в автомобила със сложени каски и със закопчани предпазни колани. Членовете на екипажа нямат право да свалят каските си по време на цялото преминаване по трасето.
Класирането на екипажите е по броя на контролните точки, с които всеки екипаж е пресякъл финалната линия.
На екипажите се засича и контролно време. При просрочване на контролното време полевият съдия изважда автомобила от трасето и се пресмятат спечелените и загубени точки от екипажа.

Точки се прибавят за:
Преминаване на стартовата линия - 300 т.
Преминаване на финалната линия - 300 т.
Преминаване през екстремна зона - 100 т.
Ползване на собствена опорна точка (котва) при теглене - 10 т.
Точки се отнемат за:
„Необявена” помощ от публиката - 120 т.
Ползване на асистиращата машина - 60 т.
„Обявена” помощ от публиката - 60 т.
Сваляне на каска - 60 т.
Балансиране на джипа без колан (въже) - 60т.
Движение в машината с незакопчан колан - 60 т.
Излизане на машината с две колела едновременно - 60 т. 
Ползване на лебедка - 35 т. 
Ползване на стълба (пътека, трупче, подпора) - 20 т. 
Ползване на крик (джек) - 15 т. 
Съборено колче 10т. 
Настъпване (скъсване) на лента - 6т. 
Време за преминаване на цялото трасе - 6 т./мин1 т./10 сек. 
Разрешава се ползването на земекопни инструменти (кирки и лопати), но само ако не се поврежда/променя съответното препятствие. Навигаторът може да балансира джипа в движение само посредством колан/въже завързан за него. Балансирането в движение чрез стъпването на степенки, висенето от врати и прозорци се наказва.
Екипажите могат да ползват асистираща/и машина/и, които ще бъде(ат) осигурен(и) от организатора. Не се допуска ползване на асистенция от друга машина извън предварително определените. Асистиращите машини могат да бъдат ползвани и за опорни точки при самоизвличане с лебедка.
Помощ от публиката се ползва само за изправяне на обърнати джипове. Оказване на помощ от публиката се извършва след изрично обявяване на желание от страна на екипажа към най-близкия полеви съдия и под неговото ръководство. При ползване на помощ от публиката се отнемат 60т (ползване на асистираща машина).. Ако се ползва необявена помощ от публиката или помощ за друго освен за изправяне на джип (бутане, ремонт и пр.) екипажа се наказва с отнемане на 120 т.
Дисквалификация ще се прави при излизане на автомобила извън трасето с три колела едновременно (гумите да излязат изцяло извън лентата); при ползване на оборудване внесено отвън; при промяна на препятствията чрез използване на земекопни инструменти и рязане на дървета; при умишлена промяна на препятствията чрез преместване или отстраняване на елементи от тях на ръка или с помощта на джипа; при пресичане на стартовата и финалната линия без навигатора вътре в автомобила, без каски, с незакопчани колани, или с липсващо оборудване, с което автомобила е стартирал; при грубо неспазване на правилата и непристойно поведение – по решение на главния съдия.
Класирането се извършва след сумиране на точките получени от екипажите при преминаване на трасето. Подреждането е по низходящ ред на точките. Ако два екипажа спорят за призовите места (от първо до трето) и имат равен брой точки се измерва диаметъра на гумите на двете машини. Предимство в класирането получава екипажът състезавал се с гуми с по-малък диаметър.
След като класирането стане готово и главният съдия обяви това официално, състезателите имат право да проверят своите резултати и да подадат писмена контестация в рамките на 30 мин. След изтичането на този период контестации не се приемат.
Наградният фонд ще бъде скромен, като миналата година:
1-во място – 300лв.
2-ро място – 200лв.
3-то място – 100лв.
Ще има специална награда за първия ГАЗ-69 от 300лв.
Организаторите се надяват екипажите и публиката да останат доволни. Трасето няма да е с голяма трудност, но екстремните зони (4 или 5 на брой) ще бъдат  и освен лебедки ще са нужни и пътеки за по-неподготвените джипове.
Таксата за участие е 35 лв., като записването става по телефона – Светозар Стеев - тел. 0885 30 92 08.
На следващия ден 07.10.2012 е предвидена разходка в красивия Балкан около с. Зверино със съответната весела част.
The post Второ издание на “Зверино 4×4 Екстрийм” appeared first on OFFNews Новини.

Димитър Илиев спечели рали "Сливен" за шести път

Димитър Илиев спечели рали "Сливен" за шести път:
Националните шампиони Димитър Илиев и Янаки Янакиев с "Шкода Фабия S2000" спечелиха шестата си победа в "Мабанол рали Сливен".

В отсъствието на лидерите в Intercontinental Rally Challenge (IRC) и класна чуждестранна конкуренция българските пилоти очаквано и безпроблемно заеха всички места на почетната стълбичка.

В допълнение заради финансови неразбирателства между организаторите и промотъра "Евроспорт" надпреварата край Сливен не беше излъчена от телевизионния канал, което...

Михаел Шумахер е разколебан дали да остане във Формула 1

Михаел Шумахер е разколебан дали да остане във Формула 1:
Седемкратният шампион Михаел Шумахер не е решил дали да продължи да се състезава във Формула 1, след като мястото му в "Мерцедес" беше заето.

Германската легенда остана без отбор за сметка на Люис Хамилтън, който подписа тригодишен договор със "сребърните стрели". Изборът пред него е да се откаже или да търси друг тим.

"Михаел не остана в "Мерцедес", защото не беше сигурен, че иска да кара още и това не се е променило", заяви мениджърът му Сабине Кем. Попитана дали вече...

петък, 28 септември 2012 г.

Най-интересното от автосалон "Пловдив 2012"

Най-интересното от автосалон "Пловдив 2012":



Тази година панаирът в Пловдив беше важен за вносителите на автомобили, защото икономическата криза се усеща доста осезаемо в този бранш. Въпреки това обаче не всички автомобилни марки взеха участие на автосалона в Пловдив, а доста от изложителите се оплакаха от по-слаб интерес. От популярните автомобили у нас, на изложението в града под тепетата липсваха марки като Audi, Volkswagen, Toyota и BMW.



На засилен интерес от страна на посетителите традиционно се радваха марките ...

Лидерите в IRC заобиколиха рали "Сливен"

Лидерите в IRC заобиколиха рали "Сливен":
Нито един от лидерите в генералното класиране на Intercontinental Rally Challenge (IRC) няма да стартира в българския кръг рали "Сливен".

Тридневната надпревара в Сливенския балкан стартира тази вечер със суперспециален етап в парка край стадион Хаджи Димитър. Но надеждите на феновете да видят шампиона от 2011 г. Андреас Микелсен (Норвегия, 136 т.) или някои от следващите го двама пилоти - финландеца Юха Ханинен (93 т.) и чеха Ян Копецки (83 т.), останаха напразни.
...

Maserati възражда Ghibli

Maserati възражда Ghibli:

Откриването на салона в Париж бе съпроводено от две интересни новини от Maserati. Италианският производител на суперавтомобили потвърди, че серийната версия на всъдехода Kubang ще носи името Levante, а инженерите на компанията вече работят над нов модел от горния сегмент на средния клас.

Бъдещият седан ще бъде позициониран под лимузината Quattroporte и ще позволи на Maserati да предложи директен съперник на модели като BMW 6e Grand Coupe и Mercedes-Benz CLS. Италианците обявиха, че за цел...

Поредният Q на Audi

Поредният Q на Audi: Audi Crosslane Coupe Concept (по парижки) е най-новият прототип на немската марка и той показва бъдещето на гамата Q. Най-малкото на Q2.

А иначе това е хибрид (каква изненада!), задвижван от 3-цилиндров 1,5-литров TFSI и два електромотора с обща максимална мощност 177 к.с. А средният разход на гориво е... 1,1 л/100 км.

Crosslane Coupe Concept е изграден от алуминий, а използва и други алтернативни материали. Способен е да измине близо 90 км само на електрически режим....

Серийният електрически "Мерцедес" SLS AMG е с цена 416 500 евро

Серийният електрически "Мерцедес" SLS AMG е с цена 416 500 евро:
След няколко прототипа, показани на различни автосалона, на откритото вчера изложение в Париж "Мерцедес" представи електрическа версия на спортния си автомобил SLS AMG. На външен вид колата не се отличава почти по-нищо от бензиновите си събратя, освен по цвета - електриково синьо.

Електрическият SLS AMG има купе от карбонови нишки и четири електромотора - по един на всяко колело. Общата мощност е 740 конски сили, което превръща колата в най-мощната, разработвана от германското...

Тайланд е близо до влизане във Формула 1

Тайланд е близо до влизане във Формула 1:
Тайланд е все по-близо до влизане в календара на Формула 1, след като постигна принципно споразумение за домакинството на състезание през 2014 г.

След спекулациите по-рано през годината, че страната много сериозно кандидатства за кръг от шампионата, висш държавен представител разкри срещу промотъра на Формула 1 Бърни Екълстоун.

Спортният министър Канокпханд Чулакасем разкри, че вече има принципно споразумение за нощно състезание в Банкок най-рано през 2014 г. Срещата с...

Себастиен Льоб ще кара само в някои ралита през 2013 г.

Себастиен Льоб ще кара само в някои ралита през 2013 г.:
Осемкратният световен шампион Себастиен Льоб най-после ще даде шанс за титлата на своите конкуренти. Пилотът на "Ситроен" обяви, че ще се включи само в някои избрани кръгове от Световния рали шампионат през 2013 г.

Участието на французина във WRC през следващия сезон беше поставено под въпрос още миналия август, когато подписа договор със "Ситроен" за пълна програма през 2012 г. с опция за още една. Пилотът е предпочел средния вариант и през 2013 г. ще изпълни ограничена програма в...

четвъртък, 27 септември 2012 г.

Три цилиндъра за Audi Q2

Три цилиндъра за Audi Q2:

Плановете на Audi да покаже предвестника на малкия кросоувър Q2 на салона в Париж станаха ясни още преди месеци. Малцина обаче допускаха, че прототипът Crosslane Coupe ще бъде с три врати и ще върви по стъпките на концептуалния Steppenwolf отпреди 12 години. Изненада за журналистите бе и новината, че част от хибридната силова установка на концепта е трицилиндров бензинов двигател с обем 1.5 литра, какъвто подготвя и BMW.



Crosslane Coupe надали ще стигне до конвейера в този си вид. К...

Новият "Ягуар" F-Type изгря в Париж

Новият "Ягуар" F-Type изгря в Париж:
Новото поколение на "Ягуар" F-Type направи световната си премиера на открития днес автосалон в Париж. Външният вид на автомобила почти дословно повтаря визията на прототипа C-X16 Concept.

Колата ще се предлага в три изпълнения - F-Type, F-Type S и F-Type V8 S. Най-скромната версия разчита на трилитров V6 бензинов мотор с мощност 340 к.с., който гарантира ускорение до 100 км/ч за 5.2 секунди. Максималната скорост е 260 kм/ч.

В "Ягуар" F-Type S същият двигател предлага 380...

"Хюндай" се завръща в Световния рали шампионат догодина (видео)

"Хюндай" се завръща в Световния рали шампионат догодина (видео):
Корейският производител "Хюндай" официално обяви своето завръщане в Световния рали шампионат (WRC) през следващия сезон. Новината беше съобщена по време на автомобилния салон в Париж.

Марката ще заложи на модела i20, с което през 2013 г. заводски подготвените автомобили във WRC ще бъдат пет. Това са "Ситроен DS3 WRC", "Форд Фиеста RS WRC", "Мини JCW WRC" и "Фолксваген Поло R WRC", който ще дебютира догодина с пълна програма.

"Световният рали шампионат е най-голямото...

В Париж отвори врати най-големият автосалон за годината

В Париж отвори врати най-големият автосалон за годината:
Най-голямото в света автомобилно изложение отвори врати днес за акредитираните над 13 000 журналисти от 103 страни. Те ще властват в деветте палати на експо центъра Porte de Versailles, като ще имат възможността да видят над 100 европейски и световни премиери.

От 29 септември до 14 октомври автосалонът в Париж е на разположение за широката публика, като очакванията са тази година да бъде подобрен рекорда от 2010 г., тоест гостите да са повече от 1 263 467 души. Изложението в Париж...

Изненада от Париж - "Порше Панамера" комби

Изненада от Париж - "Порше Панамера" комби:
Всеки автосалон има модели, с лансирането на които се запомня. Тазгодишното издание на изложението в Париж ще влезе в историята с представянето на "Порше Панамера" комби. В интерес на истината за момента говорим само за концепт, но от него вероятно още напролет ще се роди "Памера Спорт Туризмо".

Спортното комби е дълго 4.95 метра, широко 2 метра и високо 1.40 м. Прототипът, показан в Париж е плъг-ин хибрид, разполагащ с мощност 416 к.с. Само на ток "Порше Панамера Спорт Туризмо"...

сряда, 26 септември 2012 г.

Недялко Вутов от Ботевград спечели и международното състезание "Механик на годината"

Недялко Вутов от Ботевград спечели и международното състезание "Механик на годината":
Недялко Вутов от Ботевград, който през миналата година спечели второто издание на състезанието "Механик на годината", в събота взе отличието и в първото международно издание на надпреварата. Финалът се състоя на 22 септември в Царево, като в него участваха по трима представители от България, Македония, Сърбия, Русия и Украйна. Те бяха определени сред квалификационни кръгове в страните си.

По време на финала на състезанието в събота участниците сменяха за време части по окачването...

Българин на 16 г. е сред записаните за участие в рали "Сливен"

Българин на 16 г. е сред записаните за участие в рали "Сливен":
Михаил Симеонов, който е едва на 16 години, ще счупи рекорда за най-млад пилот в състезание от шампионата Intercontinental Rally Challenge. Русенският тийнейджър е един от 44-те заявени пилоти за участие в "Мабанол Рали Сливен".

Симеонов дебютира в автомобилно състезание през май, когато кара в първия кръг от пистовия шампионат. В кратката си кариера има стартове още в състезания от планинския шампионат, а през юли дебютира и в първото си рали – "Твърдица", благодарение на специално...

понеделник, 24 септември 2012 г.

Всички модели на Audi с e-tron вариант

Всички модели на Audi с e-tron вариант:

До 2020 г. цялата моделна гама на Audi ще бъде дублирана с електрически версии. От Инголщад обявиха официално, че започват поетапно добавяне на модификация e-tron както към съществуващите автомобили, така и към бъдещите проекти. Амбициозната програма включва возила, които се задвижват само с ток. Хибридните не влизат в сметката.

Ако посочените срокове бъдат спазени, от Audi се надяват да продават по 100 000 електромобила в зората на новото десетилетие. Първият сериен e-tron ще стане R8, ч...

Автопремиери идват в Пловдив преди Париж

Автопремиери идват в Пловдив преди Париж:
Любителите на новите автомобили в България ще имат възможност да видят няколко нови модела, преди официалната им премиера на изложението в Париж. Това става възможно на отварящия днес автосалон в Пловдив.

Той ще продължи до събота, а за широката публика автомобилното изложение в Париж отваря врати чак на 29 септември. Световната си премиера в Пловдив се очакваше да направи новата "Шкода Рапид", но за съжаление това няма да стане. За сметка на това, европейският си дебют ще имат...

неделя, 23 септември 2012 г.

300 коня в новото Audi S3 [Видео]

300 коня в новото Audi S3 [Видео]: След А3 Sportback дойде ред да вдигнем залозите с Audi S3. Под капака на спортния хечбек лежи 2-литров турбо TFSI с 300 к.с. при 5 500 оборота и 380 Нм максимален въртящ момент.

Това е съответно с 35 к.с. и 30 Нм повече, отколкото излизащият от играта S3. А в същото време самият мотор е с 5 кг по-лек.

Предаването е quattro чрез 6-степенна механична трансмисия или фигуриращата в опциите S tronic с два съединителя....

Задава се Mini седан

Задава се Mini седан:

Поне три нови модела ще обогатят гамата на Mini през следващите десет години, споделя пред британското сп. Autocar шефът на компанията Кей Сеглър. Сред бъдещите попълнения има компактен седан, миниван и спортен роудстър, който ще конкурира Mazda MX-5.

Според Сеглър решението за разширяване на моделното разнообразие са продиктувани от нуждата от увеличаване на продажбите в Китай и Северна Америка, от потенциала на чиито пазари Mini все още не се възползва в пълна степен.

Ръководството ...

Rolls-Royce все пак обмисля всъдеход

Rolls-Royce все пак обмисля всъдеход:

"Клиентите ни нямат никакъв интерес към автомобили с повишена проходимост и подобен модел не влиза в плановете ни", не спират да повтарят от Rolls-Royce. Въпреки това слуховете за появата на SUV в гамата на аристократичната марка не спират.

Според американското онлайн издание Inside Line ръководството на британска компанията следяло с интерес развитието на конкурентния проект Bentley EXP 9 F. Именно в тази връзка наскоро назначеният член на директорския борд Харалд Крюгер настоя...

Фоторазказ: Ретроколите на "Аутомеханика" 2012

Фоторазказ: Ретроколите на "Аутомеханика" 2012:



Офроуд надпревара в село Юпер

Офроуд надпревара в село Юпер:
Този уикенд започва офроуд надпревара в с. Юпер. Селото се намира в Североизточна България – община Кубрат, област Разград.
Състезанието ще се състои на 22 септември (празника на селото), като ще има и клас АТВ и кросови мотори. Формата ще бъде чист траял.
Началото е в 10:00 часа на 22 септември в село Юпер. Такса за участие няма.
Ето и правилникът, по който ще премине състезанието:
1.Участие:
- Състезанието е между високопроходими автомобили с две оси.
- Състезанието се провежда по затворено трасе с препятствия.
- Право на участие имат всички, с изключение на видимо употребилите алкохол или упойващи вещества.
- Състезателите ще могат да имат и помощник (навигатор), който да ги насочва през терена.
- Всички екипажи задължително трябва да носят каски, а автомобилите да са оборудвани с предпазни колани и пожарогасител.
- Участието на лица под 18 год. става след писменото съгласие на техен родител (настойник).
- Състезателите нямат право да ползват вериги.
2. Начин на оценяване на екипажите:
- Състезанието ще бъде за време. Времето за преминаване на трасето е 15 минути.
- Трасето е разделено на зони. За всяка зона отговаря полеви съдия. Всяка зона може да бъде заобикаляна срещу наказателни точки. Наказателните точки се прибавят към времето на преминаване, като 1 точка е равна на 1 мин.
- По време на преминаването на всяка зона, за всяка грешка съдията начислява наказателни точки.
- При движение по трасето между зоните се наказва само настъпване на лента, събаряне на колче и ползване на асистенция.
- Състезателите могат да ползват лебедки, крикове, пътеки и т.н., но те трябва да са част от оборудването на автомобила т.е. да са преминали стартовата и финалната линия с него.
- Не се допуска внасянето на помощни средства отвън.
- Навигаторът има право да се движи пеша по трасето и да помага на пилота.
- Пилотът и навигаторът трябва да пресекат стартовата и финалната линия седнали вътре в автомобила и със закопчани предпазни колани.
- Класирането на екипажите е по време, с което всеки екипаж е пресякъл финалната линия.
- За всяка наказателна точка се добавя по 1 минута.
- На екипажите се засича контролно време. При просрочване на контролното време полевият съдия изважда автомобила от трасето и всички непреминати зони или започнати, но незавършени, се оценяват, като „заобиколени”.
3. Наказателни точки се добавят за:
- Заобикаляне на зона.
- Ползване на асистиращата машина.
- Съборено колче.
- Настъпване на лента.
- Излизане на автомобила извън трасето с две колела.
4.Ползване на асистенция.
Екипажите могат да ползват асистираща машина, която ще бъде осигурена от организатора. Не се допуска ползване на асистенция от друга машина извън предварително определените.
Забранява се оказване на помощ от публиката. Ако въпреки забраната се ползва такава, екипажът се наказва.
5. Дисквалификация при:
- Излизане на автомобила извън трасето с четири колела едновременно (гумите да излязат изцяло извън лентата).
- Ползване на оборудване внесено отвън.
- Промяна на препятствията чрез използване на земекопни инструменти и рязане на дървета.
- Пресичане на стартовата и финалната линия без навигатора вътре в автомобила, без каски, с незакопчани колани, или с липсващото оборудване, с което автомобила е стартирал.
Дисквалификацията важи само за съответния етап.
- Грубо неспазване на правилата и непристойно поведение – по решение на главния съдия. Дисквалификацията по тази точка може да важи и за цялото състезание в зависимост от решението на главния съдия.
6. Класиране:
- Класирането се извършва по засеченото време след преминаване на трасето, като се прибавят добавените наказателни точки равни на 1 мин. за всяка наказателна точка.
7. Наградният фонд все още е в процес на уточняване.
Много вероятно е състезанието да се проведе в два манша – в двете посоки.
Организационният екип препоръчва участниците да си носят пътеки, а който преминава без помощни средства ще получава бонус в минути.
Ще има и отделно трасе за АТВ и мотори.
За повече информация можете да се свържете с Георги Георгиев – GEMAX.
The post Офроуд надпревара в село Юпер appeared first on OFFNews Новини.

Люис Хамилтън ще стартира първи и в Сингапур

Люис Хамилтън ще стартира първи и в Сингапур:
Пилотът на "Макларън" Люис Хамилтън спечели петия си полпозишън от началото на сезона и ще потегли първи в Гран при на Сингапур.

Компания на първа редица изненадващо ще му прави Пастор Малдонадо с "Уилямс", а агресивният стил на двамата предвещава оспорвана битка към първия завой на тясното улично трасе "Марина бей".

Третото място в квалификациите остана за фаворита в тях Себастиан Фетел с "Ред бул", а четворката допълва вторият пилот на "Макларън" Дженсън Бътън.
...

петък, 21 септември 2012 г.

Феновете на италианските коли се събират в събота край Елин Пелин

Феновете на италианските коли се събират в събота край Елин Пелин:
Поредното издание на най-големия празник на любителите на италиански автомобили в България - "Италфест 2012" ще се проведе в събота на летище "Лесново" край Елин Пелин.

Програмата включва майсторско управление на автомобил, конкурси за аудио и оптичен тунинг, конкурс за най-запазен автомобил, драг рейс, представяне на италиански автомобили и тестдрайв, игри с публиката, забавления за децата и музика на живо.

Началото е в 10 ч., а автомобили се допускат от 8 часа.


четвъртък, 20 септември 2012 г.

ZRP UDC Final Round и The Battle 2012 този уикенд.

ZRP UDC Final Round и The Battle 2012 този уикенд.:
Броени дни останаха до битката на година – The Battle 2012. На 23 септември за трета поредна година немски и японски отбор ще се изправят един срещу друг в три дисциплини – Тайм Атак, Дрифт и Драг, за да определят на пистата, кои автомобили са по-добри. Спорът между феновете е от дълги години, но едва през 2010-а година за първи път бе организирано събитие, в което с реални резултати да се определи победителят. Две поредни победи за отбора на Германия до момента, но дали в третото издание на Битката резултатът ще е отново в тяхна полза – предстои да разберем тази неделя на писта „Дракон”.

От щабовете на немския и японския отбор, двамата капитани Росен Коларов и Стефан Петров оповестиха част от пилотите, които ще защитават името на своя отбор.

За Германия това са:

Тайм Атак:

Владислав Димитров – БМВ Е30

Владимир Николов – Опел Манта

Иво Алексов – БМВ Е36

Васил Коларов – БМВ Е30
Дрифт:

Александър Язов – БМВ Е30

Али Шакрун – БМВ Е30

Волен Василев – Ауди 90

Иван Демирев – БМВ Е30



Драг:


Росен Коларов – БМВ Е92

Явор Карастоянов – БМВ Е39
За Япония:

Тайм Атак:

Даниел Стойчев – Субару Импреза

Антоний Атанасов – Митсубиши Ево 9

Симеон Симеонов – Хонда Сивик

Георги Колчев – Митсибуши Ево 8

Венцислав Станев – Митсубиши Ево 10
Дрифт:

Калин Стоянов – Нисан С13

Емил Иванов – Нисан С13

Михаил Коцев – Нисан Скайлайн
Драг:

Павел Чешмеджиев – Субару Форестър

Димитър Златаров – Митсубиши Ево 8

Христо Божанов – Хонда Сивик
Ден преди това на 22 септември на пистата ще се проведе 3-ти кръг от шампионата ZRP UDC 2012. Шампионатът, в който участват само определени пилоти, които са с достатъчно опит от Тайм Атак и са по-бързи от 58.0 сек. за обиколка, ще се срещнат за последен път през този сезон. Битката ще бъде ожесточена, тъй като точките и от двата старта, които ще се спечелят ще бъдат удвоени. В класирането лидери са Ангел Григорчев с Рено Клио и Николай Минков с Митсубиши Ево 8 с равен брой точки. Само 6 точки зад тях обаче, е Ивайло Алексов с БМВ Е36 М3.
В паузите между стартовете е подготвено Тайм Атак Такси за всички желаещи да усетят тръпката от спортното каране, а след края на втория старт – Дрифт Такси. До момента като “таксиметрови” шофьори са потвърдили участието си изключително атрактивните Иван Демирев и Костадин Патриков. Иван е с автомобил БМВ Е30 с двигател 2500 куб. см с турбокомпресор и мощност близо 600 к.с. Костадин също е с автомобил БМВ, но модел Е34 и двигател 5000 куб. см и мощност от 400 к.с.
ПРОГРАМА
Събота 22 септември

10:00 – 12:00 Свободна тренировка
12:30 – 13:00 Квалификация

13:00 – 13:40 Тайм Атак Такси
14:00 – 14:30 Старт 1

14:30 – 15:10 Тайм Атак Такси
15:30 – 16:00 Старт 2

16:00 – 18:00 Дрифт Такси
Неделя 23 септември

10:00 – 11:00 Тайм Атак – свободна тренировка

11:15 – 11:45 Тайм Атак – квалификация

12:00 Тайм Атак – Старт Германия

12:20 Тайм Атак – Старт Япония
13:00 – 14:00 Дрифт – свободна тренировка

14:10 – 14:40 Дрифт – квалификация

15:00 – 16:00 Дрифт – Топ 8
16:30 – 17:00 Драг – свободна тренировка

17:05 – 17:20 Драг – квалификация

17:30 – 18:00 Драг – Топ 8

Петзвезден лукс "by Vilner" в Mercedes GL

Петзвезден лукс "by Vilner" в Mercedes GL: Поредното предизвикателство за екипа на Vilner-Your Style Inside.

800 коня за най-мощното Porsche

800 коня за най-мощното Porsche:



В интернет се появи доста интересна информация, разкриваща още подробности за новия суперкар на Porsche. От тези данни става ясно, че 918 Spyder, когото от компанията наричат "най-съвършения автомобил", ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 3 секунди. Още по-интересното обаче е, че от 0 до 200 км/ч 918 Spyder ще ускорява само за 8 секунди. Максималната скорост на суперкара е 325 км/ч.



Тази уникална динамика се постига от съвършена аеродинамика, максимално о...

Кими Райконен за бъдещето си: Щастлив съм в "Лотус", засега

Кими Райконен за бъдещето си: Щастлив съм в "Лотус", засега:
Претендентът за титлата във Формула 1 Кими Райконен е щастлив в "Лотус", засега, въпреки засилващите се спекулации за неговото завръщане във "Ферари" или "Макларън" през следващия сезон.

Финландецът показва впечатляващо постоянство след повторния си дебют в световния шампионат, след две години в рали спорта и вече е на трета позиция във временното класиране при пилотите.

Седем старта преди края на сезона той е на 38 точки зад лидера Фернандо Алонсо и само на една от втория...

"Волво V40" ще има и офроуд версия

"Волво V40" ще има и офроуд версия:
Компактното "Волво V40" ще има офроуд версия със задвижване 4Х4, съобщиха от компанията. Моделът носи добавката Cross Country към името си.

Най-мощната версия на автомобила ще разчита на 2.5-литров бензинов двигател с мощност 254 конски сили и 400 Нм въртящ момент. С автоматична трансмисия той ускорява "V40 Крос кънтри" до 100 км/ч за 6.1 секунди при комбиниран разход на гориво 7.8 л/100 км.

Същият като работен обем мотор се предлага и с 213 конски сили и 300 Нм въртящ...

сряда, 19 септември 2012 г.

Международният офроуд маратон Breslau Balkan 2012 стартира в Русе

Международният офроуд маратон Breslau Balkan 2012 стартира в Русе: Breslau Balkan Rallye
Breslau Balkan Rallye
Breslau Balkan 2012

На 22 септември в Русе ще бъде даден стартът на второто издание на Breslau Balkan Rallye (Бреслау Балкан Рали), българската версия на най‐грандиозното и най‐старото офроуд състезание в Европа.  Традиционно, Breslau се провежда 19 години поред на територията на Полша и Германия в края на месец юни, привличайки европейския и световен елит в офроуд спорта. На старта на състезанието застават над 250 машини от различни категории – мотоциклети, ATV – четириколки, автомобили и камиони, които се борят с екстремните трасета в продължение на цяла седмица.
От 22 до 29 септември 2012, за втори път извън Полша и Германия, Breslau Balkan ще събере звездите на европейския офроуд.  «Вината» за това, България да приеме надпревара от такъв ранг, е на офроуд ветерана Александър Ковачев, който от 2 години е съорганизатор на Breslau.
На старта в Русе ще застанат над 60 състезателни машини – мотоциклети, ATV и автомобили, разделени в класове “крос-кънтри” и “екстремен”. Докато при първите скоростта по черните пътища ще е най-важното, то при участниците в екстремната категория ще бъдат нужни специфични умения за преодоляване на изключително тежките трасета. Сред участниците се очакват някои от най-добрите оф-роуд пилоти на България и Европа. Така, на Breslau Balkan ще видим двукратния участник в рали “Дакар” Петър Ценков и неговия съотборник от Чили Раул Даниньо, зад волана на автомобили Opel Antara. В надпреварата ще участват още 5 български екипажа, които ще се изправят срещу многократни победители от “полския” Breslau”, както и екипажи от Франция, Холандия, Германия, Австрия, Италия, Швейцария и дори румънски отбор, ползващ се със заводската подкрепа на Dacia, с две подготвени машини Duster. >>вижте още информация>>
The post Международният офроуд маратон Breslau Balkan 2012 стартира в Русе appeared first on OFFNews Новини.

Сърбия очаква 2 млрд. евро печалба от износа на "Фиат" 500L

Сърбия очаква 2 млрд. евро печалба от износа на "Фиат" 500L:
Само тази година от износа на "Фиат" 500L, който се произвежда изключително в Крагуевац, Сърбия може да очаква печалба от 450 млн. евро, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА. Плановете са за три месеца да бъдат сглобени 30 000 коли.

Официално колата ще се продава в Сърбия от 22 септември, като базовата версия струва 13 490 евро. "Фиат автомобили Сърбия" очаква идната година да произведе между 140 000 и 160 000 коли 500L, като ако това стане факт, страната ще спечели почти 2 милиарда...

Добруджа става офроуд трасе в края на октомври

Добруджа става офроуд трасе в края на октомври:
В края на октомври започва офроуд надпревара в добричка област. Състезанието е част от четвърти кръг от Националния шампионат по офроуд.
Ето и повече информация от самите организатори:
РАЛИ ДОБРУДЖА 4х4
Офроуд състезание за автомобили с висока проходимост до 3.5 тона в четири класа.
Клас Крос – кънтри рали: Три състезателни дни (петък, събота и неделя). Трасе с дистанция около 600 км. Кара се по пътна книга (road book), в класове Т1 и Т2.
Клас Трофи: Два състезателни дни (събота и неделя), включващи свързващи, специални и супер специални етапи с висока степен на трудност. Кара се по пътна книга (road book). Трасе около 150 км. ТУК можете да видите правилниците за първите два класа.
Клас Отворен – Рали: Два състезателни дни (събота и неделя), трасето ще бъде идентично с това на клас Крос – Кънтри рали. Класирането ще е извън Шампионата. Трасе около 450 км.
Клас Любители: Раздават се GPS координати на точки, които трябва да се открият, около 120 точки.
ПРОГРАМА НА СЪСТЕЗАНИЕТО
25 Октомври 2012г.
17:00 – 20:00 – Административен и технически преглед клас КРОС КЪНТРИ
21:00 – Брифинг.
26 Октомври 2012г.
08:00 – 10:00 – Административен и технически преглед клас КРОС КЪНТРИ
11:00 – Старт клас КРОС КЪТРИ ~ 150 км.
16:00 – Затваряне на етапа.
18:00 – Предварително класиране.
20:00 – Крайно класиране.
21:00 – Брифинг.
17:00 – 20:00 – Административен и технически преглед клас ТРОФИ; ОТВОРЕН-РАЛИ и ЛЮБИТЕЛИ
27 Октомври 2012г.
08:30 – Старт клас КРОС КЪНТРИ и ОТОВОРЕН – РАЛИ ~ 300 км.
10:00 – Старт клас ТРОФИ
11:00 – Старт клас ЛЮБИТЕЛИ. Ето ТУК са точките за клас ЛЮБИТЕЛИ.
18:00 – Затваряне на етапа за всички класове
19:00 – Предварително класиране
20:30 – Крайно класиране
21:00 – Брифинг и награждаване на ЛЮБИТЕЛИТЕ
28 Октомври 2012г.
09:00 – Старт клас КРОС КЪНРИ и ОТОВОРЕН – РАЛИ ~ 150 км.
10:00 – Старт клас ТРОФИ
14:00 – Затваряне на етапа
15:00 – Предварително класиране
16:00 – Крайно класиране и награждаване”
The post Добруджа става офроуд трасе в края на октомври appeared first on OFFNews Новини.

вторник, 18 септември 2012 г.

Българи на предизвикателна експедиция в Африка с Land Rover Defender

Българи на предизвикателна експедиция в Африка с Land Rover Defender:
За 45 дни Александър Костадинов и Росен Михайлов ще предприемат експедиция с Land Rover Defender, изминавайки близо 20 000 км през Египет, Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Замбия, Намибия до ЮАР.  Началната точка е Александрия (стартирайки от София и траспортирайки автомобилa с контейнер) в Египет, а крайната е Иглен нос – най- южната точка на Африка, с финиширане в Кейп Таун.
Епичното пътуване е предизвикателство към машината, екипировката и волята на екипа, но и отлична възможност всички те да стигнат отвъд предела на възможностите си, пресичайки най-изискващия и труден континент на планетата. Предизвикателство е към самите участници, изкарвайки ги от зоната им комфорт, към способностите им да се справят с препятствията по пътя, както и да отразяват видяното и преживяното, предавайки духа на Африка.
Експедицията е и предизвикателство към всеки един от нас, търсещ позитивизъм, приключение и пионерски дух. Основнитe послания на експедицията са:
- „Откритията зависят от теб” – приключенията и изследванията могат да се случват навсякъде, без значение от възможностите на всеки.
- „Смяна на гледната точка” – светът е огромен и различен ако го погледнеш от друг ъгъл. И е страхотен, за да не му се радваш всеки ден.
- „Да споделяш пътуването” – да преживяваш и да се свързваш с другите и да се учиш от тях – местни и виртуални хора и да вдъхновява останалите да се включат.
•    „Експедицията като активатор” –  всеки има своите пътувания, само трябва да излезеш и да ги реализираш.
Експедицията ще има за цел и да създаде по-добра информираност в България относно предизвикателствата в Африка – достъп до годна за пиене вода, образование на децата и борба с глада. От друга страна, тя ще потърси друга гледна точка за стандарта на живот в България, за нещастието ни като нация, за апатията и откривателското у всеки от нас. Като част от мисията й, експедицията ще дари учебни помагала и пособия на училище в Етиопия. >>ОЩЕ>>
The post Българи на предизвикателна експедиция в Африка с Land Rover Defender appeared first on OFFNews Новини.

Новата Dacia Logan!

Новата Dacia Logan!: Ето я и новата Dacia Logan, уважаеми дами господа! Това е една от първите снимки, изтекли в мрежата в последните часове.

Румънският автомобил на Renault ще изгрее в Париж. Че къде другаде!

С прост око се вижда, че дизайнът е променен. Но, разбира се, не прекалено, което е напълно в реда на нещата за такава бюджетна кола. И най-вече предвид концепцията на Renault да развива марката бавно, но сигурно. С по-малки крачки....

Черноморски дрифт

Черноморски дрифт:

Разказ на Пламен Бижев и Тома Рибаров / jdmworks.com

Макар и в края на лятото, дойде време да отскочим до картинг писта "Виница" във Варна, за да се порадваме и ние на морето. Този четвърти и предпоследен кръг от "СуперДрифтСерии" шампионата се носи из българските дрифт среди, като един от най-интересните през годината заради доброто трасе и хилядната публика. Освен родните дрифтъри, в надпреварата взеха участие и няколко румънски състезатели. Според мен съседит...

неделя, 16 септември 2012 г.

Трагедия прекрати и испанското рали "Принцът на Астурия"

Трагедия прекрати и испанското рали "Принцът на Астурия":
Черната серия в европейския рали спорт продължава. Зрител загина след инцидент с чешкия пилот Антонин Тлустяк по време на испанското състезание "Принцът на Астурия", част от Европейския рали шампионат (ERC).

Тлустяк ("Шкода Фабия S2000"), който завърши пети в рали "България" през юни, е излязъл от пътя в осмия етап, прескочил бариера и ударил част от публиката. В резултат на удара един зрител е починал, а негов придружител е получил на място медицинска помощ заради шока от...

петък, 14 септември 2012 г.

Лекар и посолство купиха първите два "Опел Ампера у нас

Лекар и посолство купиха първите два "Опел Ампера у нас:
Първите два автомобила от електромобила с разширен обхват "Опел Ампера" вече са продадени у нас и са купени от лекар и посолство, съобщиха от "Дженеръс Ауто", която продава модела у нас. Управителят на компанията Мира Янкова смята, че все повече хора и фирми ще оценят качествата на колата, а с постоянното увеличаване на цените на природните горива ще се обръщат все повече към автомобили с алтернативни задвижващи системи.

"Ампера" направи своя дебют в България в средата на май....

Juke от Peugeot

Juke от Peugeot:

За разлика от електрическия суперкар Onyx, с който французите смятат да откраднат шоуто на домашния си автосалон, концептът 2008 показва бъдещите форми на реален автомобил, който ще влезе в серийно производство в съвсем обозримо бъдеще. В Peugeot се канят наваксат изоставането и да отхапят парче от тортата на Nissan Juke.



Както подсказва името, 2008 е построен на платформата на субкомпактната двеста и осмица. Тестове на бъдещия кросоувър от B-сегмента бяха заснети от папараци още пре...

Ето го BMW-то с предно предаване

Ето го BMW-то с предно предаване:

Баварците не дочакаха откриването на автосалона в Париж и публикуваха огромен албум от 84 снимки и видеоклипове на възловия експонат в програмата си за изложението Active Tourer Concept. Това е последният прототип преди старта на серийното производство на първото BMW с предно предаване, който с почти 100-процентова сигурност ще носи името 1er Gran Turismo.



Новата модификация на "единицата" има подчертано практична, почти еднообемна форма и най-вероятно ще се бори срещу авто...

Съживяват автомобилни легенди на Renault

Съживяват автомобилни легенди на Renault: Ретроавтомобили мерят сили на класическо състезание този уикенд

Билетът за IRC рали "Сливен" ще струва 15 лева

Билетът за IRC рали "Сливен" ще струва 15 лева:
Петнадесет лева ще струва билетът за трите дни на рали "Сливен" в дебютното му издание като кръг от атрактивните серии Intercontinental Rally Challenge, съобщи заместник-директорът на състезанието Атанас Чанев.

Надпреварата ще има и генерален спонсор в лицето на бившия председател на Българската федерация по автомобилен спорт Александър Александров и свързаната с него марка "Мабанол".

Бизнесменът работеше за влизането на рали "Сливен" в организираните от "Евроспорт" серии...

четвъртък, 13 септември 2012 г.

Почина човекът, който направи Формула 1 сигурна

Почина човекът, който направи Формула 1 сигурна:
Бившият главен лекар на Формула 1 Сид Уоткинс, който беше водещата фигура в това спортът днес да е толкова безопасен, почина на 84-годишна възраст.

Популярният в автомобилните среди като Професора Уоткинс работи повече от две десетилетия в медицинския екип на Формула 1, като беше инициатор за повишаване на стандартите за сигурност. Вероятно на неговата работа се дължи спасяването на живота на много пилоти.

Роден в Ливърпул, Уоткинс е работил като доктор в Брандс Хеч и...

сряда, 12 септември 2012 г.

Задава се най-мощният дизелов Cayenne

Задава се най-мощният дизелов Cayenne:

От Porsche разпространиха подробности за най-мощната версия на всъдехода Cayenne с дизелов двигател. Модификацията ще носи името S Diesel и ще се оборудва с 4.2-литров битурбомотор, генериращ 382 к.с. и 850 Нм.



Новият нафтов Cayenne ускорява до 100 км/м за 5.2 секунди, и достига максимална скорост 252 км/ч, ограничена по електронен път, при разход 8.3 л в смесен цикъл. Това означава, че с един пълен резервоар от 100 литра всъдеходът ще може да изминава по 1 200 км без презареждане.
...

вторник, 11 септември 2012 г.

"Дженерал мотърс" губи до 49 000 долара от всеки продаден "Волт"

"Дженерал мотърс" губи до 49 000 долара от всеки продаден "Волт":
За американските потребители електромобилът с разширен обхват "Шевролет Волт" е скъп със своята цена от 39 000 долара, оказва се обаче, че дори и при нея производителят "Дженерал мотърс" губи до около 49 000 долара на кола, съобщи "Ройтерс". Сумата е изчислена след допитване до анализатори на  автомобилната индустрия и познавачи на производството.

Техните сметки показват, че реално колата струва между 76 и 88 000 долара, при това без да се взимат предвид разходите за реклама,...

"Форд" представи новото "Мондео" и стартира атаката си в Европа

"Форд" представи новото "Мондео" и стартира атаката си в Европа:
"Форд" представи новото "Мондео" и плановете си за силна атака на европейския пазар с пускането на общо 15 модела до 2015 г. Компанията акцентира над популяризирането на новия си слоган Go Further, заменил досегашния Feel the Difference, както и над намаляването на разходите по поддръжка и експлоатация на нейните автомобили.

Като начална крачка в тази посока Синия овал ще превърне новото "Мондео" в първия модерен семеен автомобил, задвижван от трицилиндров 1.0-литров бензинов мотор....

Видео: Роберт Кубица се завърна с победа в моторните спортове

Видео: Роберт Кубица се завърна с победа в моторните спортове:
Бившият пилот на "Рено" във Формула 1 Роберт Кубица се завърна в моторните спортове с победа в краткото италианско рали "Ронде Гомитоло ди Лана".

Това беше първата публична поява на поляка след тежката катастрофа, която претърпя по време на състезание през февруари 2011 г.

С това той сложи край на информационното забвение, в което беше обгърнат в последната година, както и на притесненията, че няма да е в състояние отново да управлява състезателен автомобил.
...

понеделник, 10 септември 2012 г.

KIA на Автосалон Пловдив

KIA на Автосалон Пловдив: KIA Motors с общо 6 експоната на изложбена площ от 176 кв. м.

Пламен Кралев завърши на 9-та и 13-та позиция през уикенда

Пламен Кралев завърши на 9-та и 13-та позиция през уикенда: Българският пилот с нови 2 точки във Формула 2 на „Хунгароринг”.

Новият супер всъдеход Range Rover

Новият супер всъдеход Range Rover:



Компанията Land Rover официално представи нови снимки и информация за новото поколение на флагмана Range Rover. Четвъртата генерация на модела беше показана на специално закрито за широката публика мероприятие в Лондон.



Външността на новия всъдеход беше напълно разкрита още в средата на миналия месец, като автомобила показа едно ново лице, впечатляващо с доста свежи детайли, като в същото време зарази ъгловатия си силует.



Много от интересните новости с...

"Хонда" направи плъг-ин хибрид версия на "Акорд"

"Хонда" направи плъг-ин хибрид версия на "Акорд":
Гамата на "Хонда Акорд" ще бъде разширена с две хибридни версии до няколко месеца, съобщиха от компанията. В началото на следващата година тръгват продажбите на зареждащата се от контакта версия (Accord Plug-in Hybrid), през лятото ще дебютира и традиционния хибрид.

За момента подробности се знаят за първия модел. Неговата хибридна система комбинира бензинов двулитров четирицилиндров двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, с мощност 137 к.с. и електромотор (124 киловата). Общата...

Хамилтън спечели лесна победа в оспорвания старт на "Монца"

Хамилтън спечели лесна победа в оспорвания старт на "Монца":
Пилотът на "Макларън" Люис Хамилтън спечели с лекота Гран при на Италия и с третата си победа за сезона се върна в битката за титлата във Формула 1.

Британецът поведе още от старта и се измъкна от екшъна, който през цялото състезание се водеше зад него.

Във финалните обиколки той успя да остане на безопасно разстояние пред втория Серхио Перес със "Заубер", който за пореден път използва по феноменален начин гумите си. Мексиканецът потегли едва 12-и, но успя да изненада...

сряда, 5 септември 2012 г.

Saab остана без грифона на логото си

Saab остана без грифона на логото си: Изглежда, че Saab ще продължи да съществува като напълно нова компания, от която ще остане едното име. Дори грифона отпада от логото, след като стана ясно, че новите собственици от Националната електрическа компания на Швеция (NEVS) не могат да го използват.

Такава е договорката между NEVS от една страна и Scania и досегашните собственици на марката, сред които самолетната фирма.

На емблемата вероятно ще остане само надписът SAAB....

Фотогалерия: Представянето на седмото поколение на "Фолксваген Голф"

Фотогалерия: Представянето на седмото поколение на "Фолксваген Голф":


ФИА иска драстично увеличаване за таксите на отборите във F1

ФИА иска драстично увеличаване за таксите на отборите във F1:
Международната федерация по автомобилизъм и промотърът на Формула 1 Бърни Екълстоун искат да наложат драстично увеличение на таксите за участие на отборите в шампионата, предаде "Аутоспорт".

Основната тежест ще бъде поета от най-силните тимове, чиито разходи могат да нараснат многократно от 309 хил. до няколко милиона евро.

В момента екипите всяка година заплащат сумата за участието си във Формула 1, но ФИА и Екълстоун възнамеряват да прокарат увеличението ѝ покрай...

"Фолксваген" ще дебютира във WRC на рали "Италия"

"Фолксваген" ще дебютира във WRC на рали "Италия":
"Фолксваген" ще дебютира в Световния рали шампионат (WRC) в рали "Италия", в което ще пусне за първи път своя "Поло R WRC" като част от подготовката за официалното си влизане в спорта през 2013 г.

Германският производител е постигнал споразумение с Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) относно участието на новия автомобил в състезанието между 18 и 21 октомври.

Последните слухове свързваха "Поло R WRC" с поява пред домашна публика в рали "Германия", но...