ВРЪЗКИ

вторник, 29 май 2012 г.

Тодор Дунев показа новата си „машина за победи“

Тодор Дунев показа новата си „машина за победи“: В края на седмицата Царя на дрифта пътува за състезание в Дания, където е стартът на втория кръг от Европейския шампионат. Година и девет месеца, или общо 8000 часа труд, е отнела подготовката на новия автомобил.

Фест на американските коли през уикенда в Драгоман

Фест на американските коли през уикенда в Драгоман: Бирфест, американски футбол и награди предвижда организацията

Audi показа дигитално огледало за задно виждане

Audi показа дигитално огледало за задно виждане: Системата ще бъде използвана в R18 по време на състезанието „24 часа на Льо Ман”.

понеделник, 28 май 2012 г.

Дарио Франкити спечели за трети път легендарното "Инди 500"

Дарио Франкити спечели за трети път легендарното "Инди 500":
Шотландецът Дарио Франкити спечели "Индианаполис 500", за да се присъедини към елитната група от пилоти трикратни победители в 101-годишното състезание.

Франкити преодоля проблем с автомобила при странен инцидент в бокса в началото на състезанието, след това се измъкна от удар с японеца Такума Сато в последната обиколка и добави още една победа към двата си успеха през 2007 и 2010 г.

Новозеландският му съотборник Скот Диксън, победител през 2008 г., завърши втори, а трети...

Volvo показа въздушната възглавница за пешеходци

Volvo показа въздушната възглавница за пешеходци: Шведите имат цел: През 2020-а година не трябва да има пострадал или убит с Volvo.

Новото Volvo V40 ще има въздушна възглавница за пешеходци като стандарт. Системата за предпазване на участници в движението извън купето е активна между 20 и 50 км/ч. Според Volvo при тази скорост се случват 75% от всички инциденти, в които са замесени пешеходци.

Системата разполага със седем датчика в предната част на колата, които изпращат сигнали до управляващ модул....

Volkswagen Golf Country се завръща

Volkswagen Golf Country се завръща:

Версия на бестселъра Golf с повишена проходимост ще се присъедини към ордата модели, построени на волфсбургската платформа MQB. Модификацията ще стане идеологически наследник на някогашния Country на базата на "двойката", но ще има далеч по-цивилна конструкция без отделно шаси.

Според британското сп. Autocar високопроходимият Golf VII ще се сдобие с името Alltrack по подобие на останалите Volkswagen-и с повишен клиренс и офроуд фасада. Ще се екипира стандартно с фирмената систе...

Седмицата на БМВ получи нова визия и мотори

Седмицата на БМВ получи нова визия и мотори:
Флагманът на БМВ – седма серия, от есента ще се предлага с променена визия, нови или променени мотори и повишен комфорт, съобщиха от компанията. След фейслифта дневните светлини със светодиоди са с нова форма, бъбрековидна радиаторна решетка е с девет вместо дванадесет спици, променена е и предната броня.

При поглед отстрани прави впечатление, че мигачите са интегрирани в долната част на страничните огледала. Отзад нова е хромирана лента, която свързва двете светлини на задната...

"Братушките" пуснаха новата UAZ-ка

"Братушките" пуснаха новата UAZ-ка:



От 22 май 2012 година Уляновският автомобилен завод започна производство и продажби на нова версия на своя автомобил с висока проходимост UAZ Patriot. На модернизация е подложена и модификацията UAZ Pickup, като промените и при двете машини са концентрирани в интериора.



Всички автомобили от семейството Patriot вече се предлагат с коренно различно арматурно табло със значително по-качествена и мека пластмаса и уреди. Детайлите на новата арматура са намалени, но за сме...

Фотогалерия: "Рено" направиха звяр с 400 конски сили за юбилея на "Алпин"

Фотогалерия: "Рено" направиха звяр с 400 конски сили за юбилея на "Алпин":

Марк Уебър триумфира в Монако, Алонсо оглави класирането

Марк Уебър триумфира в Монако, Алонсо оглави класирането:
Пилотът на "Ред бул" Марк Уебър спечели юбилейното 70-о издание на Гран при на Монте Карло и стана шестият различен победител след първите шест състезания за сезона във Формула 1.

Австралиецът повтори успеха си в Княжеството от 2010 г., когато отново потегли от полпозишън. Днес Уебър се справи отлично на старта и задържа всички зад себе си до финала на надпреварата, пресечен от колоната под леки капки дъжд.

Останалите две свободни места на подиума заеха пилотът на...

Себастиен Льоб спука гума в края, но спечели и рали "Акрополис"

Себастиен Льоб спука гума в края, но спечели и рали "Акрополис":
Осемкратният и настоящ световен шампион Себастиен Льоб спечели 58-ото издание на рали "Акрополис". Пилотът на "Ситроен" изпревари своя съотборник Мико Хирвонен с 40 секунди и за трети път в кариерата си триумфира в Гърция.

Французинът спука гума на третия километър от 20-ата отсечка - "Агии Теодори 2". Льоб и неговият навигатор Даниел Елена решиха да сменят гумата, вместо да рискуват повреда в автомобила, тъй като преднината им беше повече от две минути.

"Не знам къде...

понеделник, 21 май 2012 г.

Българите втори в европейския Shell Eco-marathon

Българите втори в европейския Shell Eco-marathon: ТУ-София изминаха 188,5 км с 1 кВтч енергия и се наредиха на второ място в състезанието сред електромобилите със зареждаща се от електрическата мрежа батерия.

Платформата за онлайн телевизия Hulu създава собствена продукция за 500 млн. долара

Платформата за онлайн телевизия Hulu създава собствена продукция за 500 млн. долара:
Американската платформа за онлайн телевизия Hulu представи богато портфолио от собствена и ексклузивна продукция сериали, съобщава сайтът TheNextWeb.com.

Абонатите на Hulu ще могат да гледат цели 3 оригинални и 7 екслклузивни сериала през това лято. Бюджетът от 500 млн. долара за произвеждането на собствено съдържание е бил насочен в три проекта – филмовото толк-шоу "Spoilers", туристическо-приключенския "Up To Speed" и комедията "We Got Next".

Премиерите на трите сериала...

"Фиат" и "Абарт" направиха джобно "Мазерати"

"Фиат" и "Абарт" направиха джобно "Мазерати":
Италианският производител "Фиат" и неговото придворно туниг ателие "Абарт" пускат на пазара лимитирана серия от култовия модел 500, посветена на тридесетата годишнина на легендарното рали "Миле Миля". Колата е кръстена "Абарт 695 Мазерати едишън" (Abarth 695 Maserati Edition) и от нея ще бъдат направени едва 499 бройки.

За основа е взета кабрио версията на "Фиат 500", по която обаче има много промени - брони, джанти, спирачки, окачване и мотор, разбира се. Специалният мъник се...

Скорсезе снима филм за Rolls-Royce

Скорсезе снима филм за Rolls-Royce:

Култовият режисьор Мартин Скорсезе подготвя проект, посветен на живота на Чарлз Ролс и Хенри Ройс. От британска страна филмът ще бъде копродуциран от сър Ричард Атънбъроу. Работното заглавие е Silver Ghost, а сценарият е поверен на Джефри Кейн ("Златното око") и Шарман МакДоналд (майката на актрисата Кийра Найтли).

Действието във филма ще се развива в началото на 20 век и зората на автомобилната на индустрия. Сюжетът все още се пази в тайна, но според слуховете освен историческ...

събота, 19 май 2012 г.

Dacia представи най-евтината баничарка

Dacia представи най-евтината баничарка:



Румънската компания Dacia разпространи в интернет първите фотографии на своя нов автомобил. Превозното средство е от типа  "баничарки" и носи названието Dokker.



Подобно на останалите модели на марката и този е построен върху платформата на Logan. Новият модел ще се произвежда в две  версии - пътническа и товарна.



В сравнение с Lodgy, "баничарката" Dokker е по-къса и по-висока и разполага с плъзгащи се задни врати. В пасаже...

Софийският дилър на "Тойота" разпродава употребявани автомобили

Софийският дилър на "Тойота" разпродава употребявани автомобили:
Софийският дилър на "Тойота" "ТМ Ауто" организира разпродажба на проверени употребявани автомобили тази събота и неделя между 10 и 17 часа в комплекса си на бул. "Цариградско шосе". На разположение ще са около 60 коли от различни модели с ясна сервизна история, които са минали преглед, обхванал 99 точки.

Откритите проблеми са отстранени, преди колите да бъдат пуснати за продажба. Автомобилите в своеобразния "Тойота Аутлет" са на възраст между няколко месеца и седем години, като почти...

петък, 18 май 2012 г.

Skoda показа Citigo Rally с трицилиндров мотор

Skoda показа Citigo Rally с трицилиндров мотор:



По време на тунинг изложението Worthersee Tour Skoda показа две нови концептуални разработки, базирани на модела Citigo. От компанията разказаха накратко какво представляват прототипите, като по-интересен е единият - спортен вариант на малолитражката.



Този прототип носи названието Citigo Rally и впечатлява с доста спортна осанка. Снабден е с ефектен заден спойлер, силно раздути калници и състезателни 18-цолови джанти. Салонът на Citigo Rally съответства на всички изи...

"Санг Йонг" повдига завесата около новия "Рекстън"

"Санг Йонг" повдига завесата около новия "Рекстън":
Корейският производител на автомобили "Санг Йонг мотор къмпани" пусна компютърно генерирано изображение на своя нов всъдеход, който ще наследи модела "Рекстън". По всяка вероятност името ще бъде запазено, но това ще стане ясно на 24 май 2012 г., когато ще се състои премиерата на концептуалната версия на новия модел.

Прототипът, който ще бъде показан на щанда на "Санг Йонг" в първия ден на Международния автомобилен салон в Бусан (Южна Корея), е много близък до модела, който ще влезе в...

сряда, 16 май 2012 г.

Vilner се захвана с мотоциклетите

Vilner се захвана с мотоциклетите: Българските тунери превърнаха BMW F 800 R в брутален хищник, поръчката идва от руски клиент

Забравеният Москвич

Забравеният Москвич:

През 1974 г. ръководството на АЗЛК взема решение за разработката заместник на архаичния Москвич-412. Конструкторите на завода запретват ръкави и предлагат няколко прототипа. За най-перспективен сред тях е сметнат С1 Меридиан-1700 TS.



Днес този експериментален модел се съхранява в музей за ретровозила в руската столица, но остава практически непознат за автомобилистите в бившия соцлагер. Дизайнер на возилото е Игор Зайцев, който проектира още няколко прототипа от серията С. Всички те ...

вторник, 15 май 2012 г.

"Шевролет" лансира компактен SUV

"Шевролет" лансира компактен SUV:
"Шевролет" ще добави нов малък SUV модел в глобалната си моделна гама, съобщиха от компанията. "Тракс" (Trax) ще дебютира по време на изложението в Париж през есента и ще се продава в над 140 страни по света.

За налагането си на пазара моделът ще залага на нисък разход на гориво, добро пътно поведение, достатъчно пространство за пет пътника и голям багажен обем. "Шевролет Тракс" ще се появи при дилърите на "Шевролет" в Европа от пролетта на 2013 година, като ще се предлага в над 140...

понеделник, 14 май 2012 г.

Тройката комби на БМВ е с 10 см по-дълга от седана

Тройката комби на БМВ е с 10 см по-дълга от седана:
БМВ Серия 3 Туринг ще е с 97 мм по-дълго от седана, като ще разполага и с 5 см по-голямо междуосие, стана ясно от разпространената информация за модела. Дългият 4.73 семеен автомобил предлага повече простор в купето с 35 литра по-голям минимален багажен обем (495 литра).

Облегалката на задната седалка се дели на три части, като така капацитетът достига 1500 литра. Качването на тежки предмети се улеснява от ниския товарен праг (на 62 сантиметра от асфалта), вратата на багажника с...

Почина Карол Шелби

Почина Карол Шелби:

В Далас на 90-годишна възраст почина легендата на американския автомобилен спорт Карол Шелби. Той бе един от последните мохикани от великата епоха на 50-те години на миналия век, съвременник на Енцо Ферари, с чиито коли се конкурират разработките му.

Шелби записва името си като един от най-успешните американски пилоти, един от малкото, участвали във Формула 1 (1958-1959). Поставя 16 световни рекорда и печели 24-те часа на Льо Ман през 1959 г. Проблеми със сърцето, датиращи още от детска ...

Cadillac обмисля нов флагман със задно предаване

Cadillac обмисля нов флагман със задно предаване: GM обмисля варианти за производство на нов флагман позициониран над актуалния XTS, с класически триобемна линия и задно предаване.

Новият модел ще бъде част от бъдещия план на Cadillac за 5-кратно увеличение на продажбите в Китай и Европа. За да се случи това, американският луксозен производител ще трябва да предложи нещо коренно различно от това, което сме свикнали да виждаме до този момент. Според [url-link=http://blog.caranddriver....

Спират Top Gear? Вместо това ще "пеят дебели хора"

Спират Top Gear? Вместо това ще "пеят дебели хора": Лоши новини за всички, които очакват да гледат нови предавания Top Gear по телевизията (или интернет), тъй като Джеръми Кларксън потвърди слуховете, че през тази година няма да има повече епизоди ...

неделя, 13 май 2012 г.

Пастор Малдонадо спечели сензационна първа победа във Формула 1

Пастор Малдонадо спечели сензационна първа победа във Формула 1:
Пилотът на "Уилямс" Пастор Малдонадо триумфира в Гран при на Испания на пистата "Каталуния" и спечели сензационна първа победа във Формула 1 в своята кариера.

С безгрешна стратегия и отлично каране 27-годишният венецуелец изпревари Фернандо Алонсо и Кими Райконен и донесе първи успех за своя отбор от осем години.

В 24-ото си състезание Малдонадо стана първият представител на Венецуела, който печели победа във Формула 1. Досега най-доброто му класиране беше осмото място в...

петък, 11 май 2012 г.

Автомобилният сезон тръгва от Панагюрище с надежда

Автомобилният сезон тръгва от Панагюрище с надежда:
С надежда за промяна започва автомобилният сезон в България тази вечер. Екипажите тръгват от Панагюрище в рали "Средна гора" в първия шампионатен старт след промените в ръководството на българската федерация.

Вече под ръководството на Радослав Козлеков, който смени управлявалия само 200 дни Александър Александров, пилотите и техните отбори ще опитат да последват светлината на пътя пред себе си. Символиката в случая идва от факта, че това ще е първият случай в деветгодишната история...

четвъртък, 10 май 2012 г.

Първи снимки на Porsche Macan

Първи снимки на Porsche Macan: Стига рендери, стига догадки. Ето го! Макар и в нетолкова искрящ вид и малко камуфлаж, на снимките виждаме новото мини SUV на Porsche.

От първите шпионски снимки става ясно, че Маcan ще последва дизайна на по-големия Cayenne. Все пак ясно различаваме по-късото междуосие и спускащата се плавно надолу линия на покрива с почти "хечбек" врата на багажника. Както вече знаете, Macan ще стъпи върху платформата на актуалното поколение Q5 и бъдещата му купе версия Q6....

BMW пак обмисля X7, ще има и купе X8

BMW пак обмисля X7, ще има и купе X8:

Служител на BMW, известен с вътрешната информация, която периодично изнася под прозвището Scott27 във форумите, посветени на марката, твърди, че в Мюхнен отново са върнали в дневния си ред плановете за голям всъдеход. За евентуален баварски конкурент на Range Rover се чу още преди четири години, но тогава проектът бе замразен заради неблагоприятната икономическа ситуация.

Ако сведенията на Scott27 се потвърдят, бъдещият великан с повишена проходимост ще комбинира възли и агрегати от X5 и...

Renault показа 3-цилиндров турбо мотор [Видео]

Renault показа 3-цилиндров турбо мотор [Видео]: Намаляването на работния обем на двигателите или т.нар. downsizing се приема успешно във все повече големи производители. Първи сред най-масовите автомобили, Fiat показа преди година малкия турбиниран V-twin, а после дойде и 1.0-литровия, 3-цилиндров ecoBoost на Ford. Сега Renault също са готови с мотор под 1 литър работен обем.

Energy TCe 90 e бензинов 3-цилиндров агрегат с обем 899cc, VVT упрваление на клапаните, и ниско-инертно турбо. Двигателят достига максимална мощност от 90 к.с....

Opel готови с убиеца на Fiat 500? Името му е Adam

Opel готови с убиеца на Fiat 500? Името му е Adam: Както бяха обещали, от Opel представиха тази седмица името на своя предстоящ градски автомобил, който до този момент беше официално известен с кодовото си име Junior. Сега обаче германците ...

Електрическата "Тойота" RAV4 е готова за дебют

Електрическата "Тойота" RAV4 е готова за дебют:
Eлектрическата версия на "Тойота" RAV 4, която се произвежда съвместно с базираната в Калифорния автомобилна компания "Тесла", направи официалния си дебют на 26 Международен симпозиум за електрически автомобили в Лос Анджелис. Автомобилът е дълъг 4.58 метра и тежи 1829 кг.

Електромоторът е с мощност 156 конски сили, като задвижващи са предните колела. Ускорението до 100 км/ч става за шест секунди, а максималната скорост е 160 км/ч.

Литиево-йонните батерии осигуряват...

сряда, 9 май 2012 г.

1.6-литров двигател за Mercedes-Benz E-Klasse

1.6-литров двигател за Mercedes-Benz E-Klasse:

Предстоящата догодина модернизация на E-Klasse няма да засегне радикално външността на модела, но ще включва сензационни нововъведения в технически план, твърди френското сп. L'Automobile Magazine.

Най-интригуващи са сведенията, че Mercedes-Benz смята да започне монтирането на 1.6-литров бензинов двигател на бизнес седана за първи път в историята му. Агрегатът носи вътрешнозаводски индекс M270, развива мощност от 156 к.с. и е взет от гамата на новата A-Klasse.

От Daimler се надя...

Автомобилите "Ауди" ще маневрират сами в гараж

Автомобилите "Ауди" ще маневрират сами в гараж:
Германският производител на луксозни автомобили "Ауди" разкри наскоро седемте приоритетни технологии, по които компанията работи. Скоро те ще започнат да навлизат една по една в новите модели на компанията.

Намаляването на теглото е приоритет на автомобилните компании от години, защото това пряко влияе върху ефективността на колите. От "Ауди" не правят изключение в търсенето на нови технологии, като за момента търсенето е в две основни посоки.

Първата е намиране на...

вторник, 8 май 2012 г.

Хибридно задвижване за новата Supra

Хибридно задвижване за новата Supra:

Ръководството на Toyota е дало зелена светлина на проекта за наследник на култовото спортно купе Supra, съобщава Motor Trend. Американското списание опровергава  досегашните слухове, че автомобилът ще се оборудва с двулитров турбомотор и ще бъде построен на модифицираната платформа на GT 86.

Двигателят на новата Supra ще бъде разположен в базата и ще предава мощността си на задния мост, а предните колела ще се задвижват от електромотори. Сумарната мощност на 3.5-литровия бензинов V6...

понеделник, 7 май 2012 г.

“Бош“ направи ESI(tronic) още по-добър

“Бош“ направи ESI(tronic) още по-добър: С новия му потребителски интерфейс операторът достига по-бързо целта само с няколко кликвания на мишката.

събота, 5 май 2012 г.

Идва BMW X4

Идва BMW X4:

В Мюнхен не крият, че успехът на купето с повишена проходимост X6 отвори път за цяла гама подобни модели. Първият от тях ще стане по-малкият кросоувър X4, който се очаква през 2014 г.

От BMW изчисляват, че с лансирането на новия модел капацитетът на завода в Спартанбърг, САЩ, ще трябва да се увечили от 150 000 на 240 000 возила годишно. За потенциални конкуренти на X4 се спрягат Land Rover Evoque, Porsche Macan и бъдещото Audi Q6.



Новият баварски кросоувър ще се оборудва с ...

Най-дългата немска лимузина ще е VW

Най-дългата немска лимузина ще е VW:

Най-големият Volkswagen, който носи моделно обозначение Phaeton, така и не може да се намести сред елитните немски бизнес седани. Според последните статистики търсенето на Phaeton се оказва няколко пъти под предполагаемите от компанията бройки. Преди време даже от VAG сериозно се замислиха дали да не прекратят производството на най-големия Volkswagen, но сега в интернет пространството се появи нова информация. Тя гласи, че от Волфсбург няма да се откажат от своя флагман, като дори предстои по...

И FIAT 500 става SUV

И FIAT 500 става SUV:

Гамата на хитовото мини FIAT 500 тепърва ще се разширява, съобщава британското сп. Auto Express. Англичаните твърдят, че до две години на пазара ще бъде пусната SUV-версия на модела. Тя ще стане четвъртата му модификация след хечбека, кабриолета и минивана 500L.

Както и останалите варианти, малкият псевдовсъдеход ще използва платформата на Panda. Вероятното му име е 500X, а дизайнът ще следва концепцията купе с четири врати.



Базовите версии ще бъдат с предно предаване, но о...

Електрическо турбо за новото Subaru WRX

Електрическо турбо за новото Subaru WRX:

Слуховете за следващия WRX-модел на Subaru стават все повече. След като се появиха спекулации, че Impreza може изобщо да отпадне от името на автомобила, сега започват да никнат подробности за техническите му спецификации.

Автстралийският сайт Drive.com.au твърди, че новият WRX ще се оборудва с 2.0-литровия боксер на BRZ. Двигателят обаче ще бъде снабден с електрически компресор, който ще позволи по-ефективното генериране на мощност без тубродипката на традиционните нагнетатели, работещи ...

Всъдеход - суперкар от Range Rover

Всъдеход - суперкар от Range Rover:



Британската компания Land Rover планира да пусне в производство още един компактен автомобил под бранда Range Rover. Evoque Sport ще представлява нещо доста по-различно от наточена версия на Evoque.



Range Rover Evoque Sport ще е напълно самостоятелен модел, като основните му отличия от стандартния Evoque няма да се откриват само в двигателя. Каросерията, окачването и помощните възли и агрегати ще са различни и определено по-спортно ориентирани.



Автомоб...

Концерните BMW и Daimler разработват идеалната градска кола

Концерните BMW и Daimler разработват идеалната градска кола:

Техническият университет в Мюнхен стартира проект под название Visio.M, като идеята му е създаване на идеалната градска кола. По-интересното е, че партньори в този проект са едни от най-големите немски конкуренти в автомобилостроенето - BMW и Daimler. Освен тях в разработката се включват и компаниите Siemens и Continental.



Разработката Visio.M е сериозно финансирана и от германското правителство, което ще инвестира в проекта сумата от 10.8 млн евро. Идеята, както вече споменахме, е ...

Идва Audi съборът

Идва Audi съборът:



Audi клуб България събира за пореден път феновете на немската марката от цялата страна на национален събор. Тази година мястото ще е небезизвестната писта "Дракон" край с.Калояново, Пловдивско. На 12-ти май събота, всеки който желае да демонстрира своите шофьорски умения и качествата на Audi-то си ще има възможност да го направи в няколко надпревари.



Програмата започва още в ранни зори с квалификационните състезателни сесии в Time Attack. Автомобилите дали ...

Германо-китайската марка "Денза" с пръв модел

Германо-китайската марка "Денза" с пръв модел:
Германският производител на автомобили "Даймлер" и китайската компания BYD Auto, в която акционер е Уорън Бъфет, представиха на приключилото на 2 май изложение в Пекин марката си "Денза" (Denza). Първият модел носи името New Energy Vehicle (NEV) Concept и за момента е прототип на електромобил, който ще се продава в Китай.

Специално внимание в колата е обърнато на комфорта на пътниците на задната седалки, който се чувстват, като в лимузина. Освен удобни седалки и много пространство в...