ВРЪЗКИ

вторник, 22 юни 2010 г.

Управляването на автомобил с изтекъл срок на годишния технически преглед крие опасности!

Преди няколко дни получих един e-mail, изглеждащ като много реклами, които получавам редовно на служебната си поща. Оказа се интересно - електронен вестник за клопките в държавата ни. Авторът е засегнал темата за изтичащия технически преглед - проблем, който системата carеndar.com решава. Ето и самата статия:

Знаете ли кога изтича валидността на годишния технически преглед на автомобила Ви? Не? Погледнахте ли в контролния талон?

А сега въпрос с награда! Знаете ли кога изтича годишният технически преглед на автомобила Ви? През месеца и годината, продупчени на контролния талон или на дата, написана на гърба на талона?

Направихме проучване и установихме, че много собственици на автомобили не знаят кога изтича валидността на годишните технически прегледи. Просто, защото забравят. Напълно Ви разбираме, защото и на нас ни се случва.

Също така установихме, че съществува всеобща заблуда, че техническия преглед е валиден за целия месец, който е отбелязан в талончето. Но съгласно действащите закони валидността е една година след датата на издаване.
съгласно чл. 27 от Наредба № 32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.Виж какви са санкциите. Причината за тази всеобща заблуда е в текста изписан на контролния талон "перфорациите показват годината и месеца за МПС на следващия технически преглед". Още повече, че преди години техническият преглед е бил с такава валидност.

Каква е причината от 1999 г. до днес контролните талони да се печатат с този подвеждащ текст, за нас не е ясно. Кой е отговорен за нанесените щети и понесените глоби? Обещаваме, че ще потърсим отговор от министерство на транспорта.



Това е още един случай на КЛОПКА. Последиците са сериозни, а официалните документи объркващи.

Управляването на автомобил с изтекъл срок на годишния технически преглед крие опасности!

Какво може да се случи с Вас ако управлявате автомобил без валиден технически преглед?:

- Ако органите на КАТ пътна полиция установят нарушението могат да ви глобят с фиш и тогава Вие сте късметлия, защото плащате глоба от 50 лева и тичате към първия пункт за технически преглед

- Полицаите са в лошо настроение или това да е едно от няколко нарушения и тогава се сдобивате с акт. А това е - отнемане на 5 контролни точки за управление на технически неизправен автомобил, глоба от 50 лева и удоволствието да прекарате поне един час в очакване на постановлението в КАТ,

- Застрахователят Ви по застраховка Автокаско да ви откаже обезщетение, тъй като сте управлявали технически неизправен автомобил - особено, ако Вие сте виновен или сам по невнимание сте причинили щетата. Всички застрахователи по застраховка автокаско са включили в условията си изключение за управление на технически неизправно МПС.

- Застрахователят да откаже да изплати обезщетение по застраховка Гражданска отговорност на увредените лица или да предяви регресен иск към Вас, ако автомобиът е бил без валиден технически преглед, на основание че причината за събитието е техническа неизправност, а не вината на водача. Това е най-голямата беля, в която можете да бъдете забъркан по невнимание.

Не подценявайте тази малка подробност. Винаги управлявайте автомобил след като сте се уверили, че е валиден контролен талон за техническа изправност.

Какво е необходимо за преминаване през годишен технически преглед:

Освен, че автомобилът ви трябва да бъде технически изправен при преминаването на технически преглед, трябва да носите следните документи:

- Талон на автомобила - част І (оригинал или копие) големия талон;

Застраховка гражданска отговорност за съответната година - носете полицата, не само картончето;

- Квитанция за платен пътен данък;

Таксата за преминаване на годишен технически преглед е между 25 и 45 лева.

За да премине гладко технически преглед трябва поне да сте проверили дали всички светлини на автомобила Ви работят. Останалото - ниво на въглеродни газове, спирачки и ръчна ще проверите на място.


*В САЩ датата на валидност на техническия преглед съвпада с рождения ден на собственика на автомобила. Удобно нали?

автор:info@klopka.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар