ВРЪЗКИ

понеделник, 28 юни 2010 г.

Намаляване на разхода на гориво на Вашия автомобил

Няколко предложения, чрез които можете да ограничите експлоатационните разходи на Вашия автомобил и намалите количеството на токсичните емисии към атмосферата.

ОБЩИ СЪОБРАЖЕНИЯ

- Проверките и регулировките трябва да се извършват в съответствие с „Графика за техническото обслужване".

- Гуми: Проверявайте налягането в гумите периодично през интервал, не по-голям от 4 седмици: при критично спадане на налягането, разходът на гориво се увеличава по причина на увеличеното съпротивление при търкалянето на гумите.

- Ненужни товари: Не пътувайте с ненужно голямо количество багаж в багажника. Теглото на автомобила (особено при шофиране в градски условия) влияе съществено върху разхода на гориво и устойчивостта.

- Багажник на покрива/багажник за ски: Отстранявайте багажника на покрива и багажника за ски от покрива веднага след като същите не са повече необходими. Тези принадлежности затормозяват въздушната циркулация и засягат неблагоприятно разхода на гориво. При необходимост от превоз на особено обемисти предмети е препоръчително да се използва ремарке.

- Електрически устройства: Използвайте електрическите устройства за толкова време, колкото е необходимо. Задното отопляемо стъкло, допълнителните предни светлини, стъклочистачките за предното стъкло и вентилатора на подгревателя се нуждаят от значително количество енергия, а увеличената потребност от енергия допринася за увеличаване на разхода на гориво (с до +25 % при шофиране в градски условия).

- Климатизация: Климатроникът/Климатикът на автомобила създава допълнително натоварване, което се отразява съществено върху двигателя, увеличавайки разхода на гориво (средно с до +20 %). Когато температурата извън автомобила позволява това, използвайте вентилационните отвори.

- Спойлери: Употребата на несертифицирани аеродинамични устройства може да засегне неблагоприятно въздушната циркулация и разхода на гориво.

СТИЛ НА ШОФИРАНЕ

- Стартиране: Не подгрявайте двигателя, когато автомобилът е в покой, на празен ход или в движение при висока скорост: при подобни обстоятелства двигателят подгрява много по-бавно, което допринася за увеличаване на електропотреблението и емисиите. В тази връзка е препоръчително да се потегля незабавно и бавно и да се избягват прекалено високите скорости. По този начин двигателят подгрява по-бързо.

- Ненужни действия: Избягвайте форсирането при изчакване на светофари или преди изключване на двигателя. Това действие, както и двойното освобождаване на съединителя са абсолютно безсмислени при съвременните автомобили и освен това, допринасят за увеличаване разхода на гориво и екологичното замърсяване.

- Избор на предавки: Веднага след като условията около светофарите и на пътя позволяват това, превключвайте на по-висока предавка. За постигане на добри резултати при ниските предавки се изразходва по-голямо количество гориво. Нецелесъобразното шофиране при високи скорости увеличава аналогично разхода на гориво и емисиите и допринася за износването на двигателя.

- Върхови скорости: Разходът на гориво се увеличава съществено с увеличаването на скоростта. Избягвайте ненужните спирания и ускорявания - последиците от това засягат както разхода на гориво, така и емисиите.

- Ускоряване: Внезапните ускорявания чрез увеличаване на оборотите на двигателя влияят съществено върху разхода на гориво и емисиите; ускоряването трябва да става постепенно и без надхвърляне на допустимия въртящ момент.


ЕКСПЛОАТАЦИОННИ УСЛОВИЯ

- Стартиране на студен двигател: Късите пътувания и честите стартирания от студен двигател не дават на двигателя възможност да достигне оптималната експлоатационна температура. Това води до значително увеличаване на разхода на гориво (от +15 до +30 % при шофиране в градски условия) и емисиите на вредни вещества.

- Условия на автомобилното движение и пътя: Честа причина за увеличения разход на гориво са ситуациите с интензивно пътно движение, например дългите редици от автомобили, когато се използват преимуществено ниски предавки, или движението в градовете при наличие на голям брой светофари. Лъкатушещите планински пътища и неравната повърхност на пътното платно също засягат неблагоприятно разхода на гориво.

- Автомобилни задръствания: По време на продължителни автомобилни задръствания (пресичане на бариери) двигателят трябва да се изключва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар