ВРЪЗКИ

събота, 26 юни 2010 г.

Alfa Romeo на 100 години

Alfa Romeo на 100 години: "

Горе-долу по това време преди 100 години италианският автомобилен производител Alfa Romeo e бил основан. Тогава обаче е отворил врати като Anonima Lombarda Fabbrica Automobilie или ALFA.  Компанията ще почете този крайъгълен камък с четиридневни празненства в Милано – рожденото място на автомобилния производител.


Принципно Alfa Romeo може да се похвали с редица постижения за своята едновековна история, но вероятно най-важното от тях е конструираният от Pininfarina през 1966 година Alfa Romeo Spider. Въпросният Spider се появява като прототип през 1961 година, като дебютира по време на автомобилното изложение в Торино. Наричан с галените имена Duetto и Osso di Seppia, автомобилът е оборудван с четирицилиндров 1 570-кубиков двигател, който генерира мощност от 109 к.с. Съответно моделът преминава през цели четири цикъла в продължение на 27 години. Значителният спад в продажбите в периода от 1991 до 1993 година обаче води до постепенно преустановяване на производството.


За някои фенове на Alfa обаче Giulietta Sprint е доста по-иконичен и заема по-голямо място в сърцата им. Колата започва живота си като купе, но освен това е продавана и като седан и кабриолет. Съответно Giulietta Sprint се предлага с 1.3-литров редови четирицилиндров двигател, който се предлага в няколко тунинговани варианта. От Alfa Romeo твърдят, че това е първият им масово произвеждан автомобил с алуминиев горно разположен вал за двигателя. Въпросният агрегат предоставя мощност между 53 и 116 к.с. И именно Sprint заедно със Spider Duetto успява да създаде един своебразен пантеон за италианската компания.


Други забележителни проекти на компанията включват Alfa 24 HP – първият автомобил, който носи емблемата с червения кръст. Alfa Romeo RL TF пък печели Targa Florio през 1923 година (той е и първият Quadrifoglio модел). Що се отнася до Alfa Romeo 1900 (от 1950 година), то той е първият монококов модел на компанията. Неговият наследник Disco Volante пък е един странен, на вид като анимационен и приличащ на летяща чиния автомобил, който обаче може да вдига скорост от 225 км/ч. А и коя история за тази марка може да бъде завършена, без да бъде споменат Alfa Romeo 158 – един фантастичен спортист. А първият 159? Той бе тунингован за състезателни условия, в резултат на което получи мощност 425 к.с., което пък доведе до увеличаване на максималната скорост до 300 км/ч.


Въпреки че 70-те, 80-те и 90-те години са трудно време в Италия и за Alfa, компанията все пак успява да излезе относително суха от този период. Най-новите модели на Alfa Romeo са доста атрактивни, като водещ в момента е толкова търсеният Alfa Romeo 8C Competizione. Иначе много фенове ще бъдат доволни, ако компанията пусне един Anniversary Spider Duetto в чест на 100-годишнината.

"

Няма коментари:

Публикуване на коментар